Αξιοθέατα

ΑΝΔΡΟΣ

Η Άνδρος το βορειότερο και 2ο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, προσφέρεται για σύντομες και τονωτικές αποδράσεις από την πρωτεύουσα καθώς απέχει μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας με το πλοίο της γραμμής.

Εξερευνήστε το όμορφο νησί της Άνδρου μέσα από τα μονοπάτια της...

Ο επισκέπτης της Άνδρου σήμερα, εύκολα θα παρατηρήσει τα ίχνη των παλιών μονοπατιών που διατρέχουν το νησί σε όλο το μήκος και πλάτος του. Παλιά, και αρχαία μονοπάτια που ακολουθούν τα φυσικά περάσματα στα βουνά και τις ρεματιές συνδέουν τους τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. Μπορούμε αβίαστα να ισχυριστούμε ότι τα μονοπάτια αυτά, στη βασική τους χάραξη τουλάχιστον, έχουν μείνει ίδια από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Που οδηγούν αυτά τα μονοπάτια; Παντού: Κάθε ξωκλήσι, μοναστήρι, νερόμυλος ή ανεμόμυλος, βοσκοτόπι, καλλιεργήσιμη περιοχή, πηγή, παραλία, όρμος και φυσικά οικισμός όσο μικρός και αν είναι, έχουν από ένα τουλάχιστον μονοπάτι που να οδηγεί σε αυτά. Πάνω σ'αυτά τα πανάρχαια λιθόστρωτα στηρίχθηκαν η κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι τα πρώτα μεσοπολεμικά χρόνια. Όσοι θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική Άνδρο, δεν έχετε να τα ακολουθήσετε.

Συνδυάζοντας ποικίλες δυνατότητες περιηγήσεων και αναψυχής ανταποκρίνεται στις περισσότερες απαιτήσεις για ήρεμες, ξεκούραστες και ξένοιαστες διακοπές.
Η Άνδρος φημίζεται κατά κύριο λόγο για τις μαγευτικές παραλίες, άλλες κοντινές, όπως Χρυσή Άμμος, Αγ. Μαρίνα, Κυπρί, Άγιος Κυπριανός, Άγιος Πέτρος) και άλλες μακρινές για τους περιπετειώδεις φίλους, όπως Ζόρκος, Το Βιτάλι, Το Πήδημα της Γριάς, Άχλα, Βόρη, Ατένη, κ.λπ).

Επίσης, μια πληθώρα μουσείων όπως το ξακουστό μουσείο Γουλανδρή Μοντέρνας Τέχνης, το Αρχαιολογικό, το Κυδώνιο ίδρυμα, το μουσείο του Κορθίου και της Παλαιόπολης, η Καϋρειος βιβλιοθήκη ικανοποιεί όσους επιθυμούν να μυηθούν στην Τέχνη, τον Πολιτισμό ή Την Ιστορία της Άνδρου. Στις ευκαιρίες εξορμήσεων αρχαιολογικής φύσεως δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η επίσκεψη στην Αρχαία Παλαιόπολη, στην Αρχαία Ζαγορά και στον Άγιο Πέτρο.

Πέρα από τα παραπάνω, η Άνδρος διαθέτει αρκετά μοναστήρια, Άγιος Νικόλαος, Αγία Μαρίνα, Άγιος Παντελεήμων, Ζωοδ. Πηγής, κάστρα, πύργους με πλούσιο καλλιτεχνικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Για τους φυσιολάτρεις οι βιότοποι, οι καταράκτες της Πυθάρας, οι πηγές της Σάριζας, των μενήτων καθώς και πεζοπορικές διαδρομές δε θα τους αφήσουν ασυγκίνητους.

Τέλος, μια σειρά εκδηλώσεων η οποία περιλαμβάνει πανηγύρια, χορευτικά, τη γιορτή της μεσογειακής κουζίνας, συναυλίες προσφέρουν ευχάριστες νότες στο νησί, ενώ συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση υψηλής ποιότητας τουρισμού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Για όσους κάνουν trekking - πεζοπορία, η Ανδρος είναι γεμάτη υπέροχα μονοπάτια και δεκάδες γραφικές διαδρομές που ενώνουν τους οικισμούς της τα οποία θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα.

Tο Windsurfing είναι άλλη μια δραστηριότητα που μπορείτε να χαρείτε στην Ανδρο. Οι προστατευμένοι κόλποι, τόσο στις βόρειες όσο και στις νότιες ακτές του νησιού, σας επιτρέπουν να ασκηθείτε με ασφάλεια στο αγαπημένο σας άθλημα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ  
Μοναστηρι  Αγίου  Νικολάου ,Αγίου  Παντελεήμονος,Αγίας  Μαρίνας και  Ζωοδόχου   Πηγής 

ΜΟΥΣΕΙΑ   
Μουσείο   Σύγχρονης   Τέχνης ,  Αρχαιολογικό   Μουσεί   Άνδρου